Gradska knjižnica Biograd na moru

 

         

"Čovjek najviše nauči u druženju s mudrim ljudima i čitanjem..."

 

O NAMA USLUGE KNJIŽNICA FOTOGALERIJE ZAKONSKI PROPISI ONLINE KATALOG
DOGAĐANJA

26. listopada,

GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU POZIVA VAS NA

MULTIMEDIJALNO PUTOPISNO PREDAVANJE GORANA BLAŽEVIĆA

SOLIDARITY WALK 4 KM/H: 3300 km po izbjegličkoj ruti

Krajem 2016. godine Goran Blažević je krenuo na put tijekom kojeg je hodao od Petre u Jordanu do rodnog Umaga, noseći poruku mira i solidarnosti. Iskustva sa svog petomjesečnog hodanja pretočio je u knjigu pod nazivom „Svilim.“ Prehodao je Jordan, Palestinu, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku s namjerom da prati puteve po kojima su se kretale izbjeglice iz Sirije i Iraka.

Četvrtak 26. listopada 2017. u 18 sati

Radujemo se Vašem dolasku!

OBAVIJESTI

01. studenog,

Gradska knjižnica Biograd na Moru neće raditi u srijedu 1. studenoga 2017.

Korisni linkovi
- Biogradski portal eBiograd
- eZadar portal
- Grad Biograd
- Grad Zadar
- Gradska knjižnica Zadar
- Hrvatsko knjižničarsko društvo
- Portal narodnih knjižnica Hrvatske
- Radio BnM
- Zavičajni muzej Biograd
- Znanstvena knjižnica Zadar
Šetalište kneza Branimira 52
23210 Biograd na Moru
tel: 023 386 487
fax: 023 386 487
e-mail: gkbnm@zd.t-com.hr

NAJČITANIJE
DOSEGNUTI SUNCE

Paula McLain američka je književnica koju posebno zanimaju stvarne žene, i nakon što je postigla svjetski uspjeh romanom Gospođa Hemingway, napisala je izvrsnu priču o Berly Markham, prvoj ženi pilotkinji koja je oborila svjetski rekord preletjevši Atlantik. Berly je kao četverogodišnjakinja s roditeljima došla iz Engleske u Keniju, ali se majka i brat vrlo brzo vraćaju u Englesku, te djevojčica ostaje na brizi ocu i plemenu Kipsigi. Nekonvencionalno odgojena, Berly odrasta u odvažnu mladu ženu koja strastveno ljubi divljinu te ima urođeno razumijevanje za osjetljivu ravnotežu prirode. Slijedeći svoj san, Berly postaje prva žena trenerica konja, a njezin neuobičajen stil življenja privlači pozornost stanovnika zajednice europskih useljenika koji žive i vole prema vlastitim pravilima, a Berly se nikada nije uklapala u njih. Težnja za slobodom, divljinom i prostranstvima Kenije oduvijek su joj bili zvijezda vodilja i zapravo jedini način života koji je znala živjeti. Nije se uklapala u kalupe domaćice, supruge i majke, pa je stoga često bila kritizirana, ali se nikada nije libila ići svojim putem i slijediti svoje snove, da bi na kraju uspjela postati i pilotkinja.
Dosegnuti sunce predivan je roman je jednoj iznimno hrabroj, strastvenoj i nekonvencionalnoj ženi koja se ne boji izreći svoje mišljenje i živjeti na svoj način. Istovremeno, ovo je roman o predivnoj Keniji, njezinim plemenima, prirodnim ljepotama, divljinom i životinjama, kao i doseljenicima koji su često vođeni pogrešnim načelima zbog kojih dolaze u kolonijalnu Keniju. Spoj povijesne fikcije, stvarnih osoba i mjesta privlači čitatelja u jedan prekrasan svijet ranih desetljeća prošlog stoljeća.

SVE ŠTO ŽELIŠ DA BUDEM

Mindy Mejia mlada je američka književnica koja je svojim najnovijim trilerom privukla svjetsku pozornost. Odličan roman pun iznenađenja rekonstruira godinu dana života inteligentne i talentirane djevojke Hattie, te otkriva mračne tajne maloga provincijskog grada u kojem svatko svakoga zna, ali ipak ne zna sve o svakome. Hattie je maturantica, uzorna učenica, poslušna kći i dobra prijateljica. Međutim, njezina je tajna da zapravo cijeloga života igra različite uloge, ovisno što se od nje očekuje. Ni s kime nije potpuno iskrena. Kada je pronađena brutalni izbodena nožem nakon premijere dramske skupine u kojoj je igrala Lady Macbeth, tragedija provaljuje kroz tkivo provincijske zajednice. Lokalni šerif Del poduzima sve kako bi otkrio ubojicu, ali njegova istraga donosi više pitanja nego odgovora. Čini se kako je Hattiena glumačka darovitost daleko nadilazila kazališne daske.
Sve što želiš da budem izvrstan je psihološki triler koji se čita u dahu, nezaboravna priča nabijena tenzijama, roman o neuzvraćenim osjećajima, ljudskoj krhkosti i svim mračnim strastima koje nas mogu obuzeti u ime ljubavi.

U VODU

Radnja romana započinje u ljeto 2015., kada Jules saznaje da joj je sestra Nel umrla, utopivši se u jezeru pored svoje kuće. Malo prije tog nemilog događaja, na isti je način stradala i tinejdžerica Katie, međutim njih dvije nisu prve žene koje su umrle u tim tamnim vodama. Njihove smrti uznemirile su rijeku i njezinu povijest, stanovnike gradića i iskopale davno potopljene tajne. Jules se nakon Neline smrti mora vratiti u gradić svoga djetinjstva, ali osim materijalne ostavštine, na brizi joj ostaje i sestrina petnaestogodišnja kći Lena. Lena je tinejdžerica koja se ne uklapa u školu i društvo, sada bez majke i oca, našla se na tetinoj skrbi koju nikada nije ni upoznala. Unatoč obiteljskim problemima i razmiricama, glavno pitanje koje se postavlja je je li Nel počinila samoubojstvo ili je netko drugi počinio ubojstvo. Odgovor na ovo pitanje uvući će mnoge stanovnike u vrtlog radnje i dovesti na kraju do neočekivanog raspleta.
Jednako napetim stilom i pronicavim razumijevanjem ljudskih nagona, kojima je očarala milijune čitatelja diljem svijeta svojom Djevojkom u vlaku, Paula Hawkins donosi novo, uzbudljivo, duboko intrigantno štivo o varljivosti osjećaja i sjećanja, kao i o razornom utjecaju prošlosti na sadašnjost.

© 2010.-2014. GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU / dizajn i razvoj: KALELARGA.NET