Gradska knjižnica Biograd na moru

 

         

"Čovjek najviše nauči u druženju s mudrim ljudima i čitanjem..."

 

O NAMA USLUGE KNJIŽNICA FOTOGALERIJE ZAKONSKI PROPISI ONLINE KATALOG
DOGAĐANJA

25. travnja,

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje Gradska knjižnica i Park prirode Vransko jezero pozivaju vas na multimedijalna predavanja:

Utjecaj suše i zaslanjenja na Vransko jezero - Maja Ćuže Denona

Staništa kao dom, zakon, odmorište... - Maja Bjelić

Riba ribi grize rep u Parku prirode Vransko jezero - Norma Fressel

Vransko jezero: voda koja znači život za ptice - Ivana Ribić

ČETVRTAK 25. TRAVNJA 2019. U 18 SATI

OBAVIJESTI

20. travnja,

OBAVIJEST O RADNOM VREMENU

Obavještavamo korisnike da će Knjižnica u subotu 20. ožujka 2019. raditi od 8 do 11 sati.

U ponedjeljak 22. travnja 2019. Knjižnica neće raditi.

Ugodne blagdane žele Vam djelatnici Gradske knjižnice!

 

Korisni linkovi
- Biogradski portal eBiograd
- eZadar portal
- Grad Biograd
- Grad Zadar
- Gradska knjižnica Zadar
- Hrvatsko knjižničarsko društvo
- Portal narodnih knjižnica Hrvatske
- Radio BnM
- Zavičajni muzej Biograd
- Znanstvena knjižnica Zadar
Šetalište kneza Branimira 52
23210 Biograd na Moru
tel: 023 386 487
fax: 023 386 487
e-mail: gkbnm@zd.t-com.hr

NAJČITANIJE
DOK JOŠ NISMO BILE VAŠE

U romanu pratimo dvije radnje. Prva je smještena u Memphis 1939. kada dvanaestogodišnja Rill s mlađim bratom i sestrama živi na obiteljskom brodu na rijeci Mississippi. Majka im je opet trudna i zbog komplikacija prilikom poroda mora otići u bolnicu. Nitko od obitelji ne sluti da im je to posljednji zajednički trenutak, jer nakon što ih roditelji ostave same na brodu, dolazi policija koja odvodi svu djecu sa sobom. Otrgnuvši djecu od svega poznatoga, policija ih smješta u sirotište Zajednice dječjih domova Tennesseeja, ali ih uvjeravaju da će ih uskoro vratiti roditeljima. Rill, kao najstarija među braćom, shvaća da se ta obećanja nikada neće ispuniti i da su ona i njezina braća stavljeni na milost i nemilost ljudima u domu koji ih ionako samo žele dobro prodati bogatim obiteljima koja nemaju svoju djecu. Iako se svim snagama trudi zadržati sestre i brata zajedno, to joj neće poći za rukom. Druga radnja smještena je u Južna Karolinu u suvremeno doma. Glavni glas ove radnje je Avery Staffor, žena od tridesetak godina, rođena u bogatstvu i povlaštenosti, te se doima da ima sve: uspješnu karijeru savezne tužiteljice, naočitog zaručnika, buduću ulogu senatorice i raskošno vjenčanje. Jedan slučajan susret pokreće cijelu lavinu pitanja i prisiljava Avery poći na putovanje kroz dugo skrivanu obiteljsku prošlost, putem koji će na kraju dovesti ili do sloma ili iskupljenja. Dvije se radnje u konačnici spajaju u neočekivanom raspletu ovog intrigantnog romana temeljenog na jednom od američkih najzloglasnijih skandala. Dok još nismo bile vaše vrlo je potresna priča koja nam otkriva dobro čuvane tajne prošlosti.

JOŠ UVIJEK ALICE

Ovaj roman tematizira Alzheimerovu bolest, odnosno kako se život osobe s tom bolešću, ali i životi svih oko nje, promijeni nakon dijagnoze. Glavna junakinja je pedesetogodišnja Alice, cijenjena profesorica kognitivne psihologije na Harvardu. Udana je za Johna i imaju troje odrasle djece. Alice je posvećena svome poslu, predavanjima i studentima, u čemu istinski uživa. Njezin suprug je također znanstvenik, tako da mnogo vremena provode odvojeno, zbog čestih putovanja i različitih predavanja. Međutim, na takav su ritam u potpunosti navikli i razumiju se. Njihov svijet se mijenja i u potpunosti okreće kada Alice počinje zaboravljati neke osnovne stvari koje prvotno pripisuje stresu i umoru ili hormonalnim promjenama zbog menopauze. Ubrzo se Alice suočava s brutalnom istinom i dijagnozom rane Alzheimerove bolesti. Tada počinje drugi život Alice Howland i svih oko nje. Alice u tom životu prestaje biti iznimno sposobna i poštovana profesorica, prestaje biti osoba čiji se život zrcali kroz profesionalnu kompetenciju i vrijednost, te postaje osoba koja ulaže izniman napor u organizaciju svoje svakodnevice nastojeći sačuvati osjećaje, nadu, smislenost, borbu za svaki dan. „Bez obzira na to koliko su bili pametni, nisu mogli smisliti konačan, dugoročan plan. U cijeloj je priči još uvijek bilo previše nepoznanica da bi mogli jednostavno riješiti jednadžbu i pronaći vrijednost varijable x. Možda je daleko najvažnija nepoznanica bila 'koliko će brzo ova bolest napredovati'.“ S njom se iz dana Alice mora boriti i suočavati, ali i njezina djeca i suprug.
Koristeći znanje koje je stekla na studiju, Lisa Genova ulazi u srž i bit ove bolesti, otkrivajući laiku koje sve dijelove mozga uništava. Prikaz bolesti je izrazito realan i bolan, da čitajući knjigu, nekoliko puta želite zaplakati. Prikaz transformacije uspješne poslovne žene u osobu koja se ne može kretati sama ocrtano je apsolutno fantastično, te čitatelj može osjetiti svaki dodir, osmijeh, suzu, bol i zabrinutost likova u knjizi.

TAJNA KĆI

Sabina je glavna junakinja ovoga romana, udana žena koja u dobi od 38 godina nosi svoje prvo dijete. Kada odluči svojim roditeljima saopćiti tu sretnu vijest susretne se s reakcijom kakvu nikako nije mogla očekivati. Njezina majka Meghan nije nimalo oduševljena što će postati baka i Sabini nije jasno što je tomu uzrok. Već sljedeći dan otkriva se potpuna istina kada roditelji Sabini otkrivaju da je ona zapravo posvojena. Nakon gotovo 40 godina Sabina se suočava s činjenicom da njezini mama i tata zapravo nisu njezini roditelji. Uza sav vrtlog emocija u koji je uvučena, te šoku i nevjerici, suočava se i s roditeljskim odbijanjem da joj kažu potpunu i cijelu istinu o njezinim biološkim roditeljima. „Ako sam se i počela privikavati na činjenicu da sam usvojena, znala sam da se neću smiriti dok ne saznam istinu, pogotovo zato što su mama i tata toliko tvrdokorni.“ Odlučna u namjeri da sama pronađe ženu koja je se odrekla, Sabina kreće u potragu, pri tome otkrivajući prošlost i strahote koje je australska vlada provodila 70-ih godina prošlog stoljeća. Naime, tada je na snazi bila politika prisilnog usvajanja kojom su se oduzimala djeca maloljetnim i neudanim trudnicama bez njihova pristanka. Malodobnim je djevojkama bilo lako manipulirati, a ako ne bi bile spremne dati dobrovoljno svoj pristanak tada bi se iznudio drogiranjem ili upotrebom sile. Ukoliko niti to ne bi uspjelo, osoblje domova u kojima su bile smještene trudnice, krivotvorilo bi dokumente. Posvojitelji su morali ispuniti mnogo manje uvjeta od očekivanoga, bilo je dovoljno da su bijelci i da je par vjenčan. Australska premijerka 2013. se javno ispričala svim žrtvama ove politike.
Kelly Rimmer je fantastično unijela istinitu crtu u radnju ovoga djela, te stvorila uvjerljivo ispripovijedan roman prepun emocija i tajni, povezan snagom majčinske ljubavi. Likovi Sabine, Meghan i Lilly snažni su ženski glasovi koji, svaki iz svoje perspektive, pričaju priču o razdvojenosti, osjećajima, boli i suočavanju s istinom.

© 2010.-2014. GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU / dizajn i razvoj: KALELARGA.NET