Gradska knjižnica Biograd na moru

 

         

"Čovjek najviše nauči u druženju s mudrim ljudima i čitanjem..."

 

O NAMA USLUGE KNJIŽNICA FOTOGALERIJE ZAKONSKI PROPISI ONLINE KATALOG
DOGAĐANJA

07. veljače,

TJEDAN BRAKA (7. - 14. VELJAČE 2019.)

-12. veljače u 18 sati predavanje doc. dr. sc. Ivane Macuka O privlačnosti i ljubavi: odabir partnera i razumijevanje ljubavi

- 11. & 13. veljače u 17.30 sati tematske radionica & pričaonica za djecu

- 7. - 14. veljače tematska izložba naslova & besplatan upis bračnih parova u knjižnicu

OBAVIJESTI

01. veljače,

Gradska knjižnica Biograd na Moru poziva umirovljenike na BESPLATAN TEČAJ OSNOVA RADA NA RAČUNALU

Prijaviti se možete dolaskom u Knjižnicu ili pozivom na broj 386 487, najkasnije do 15. veljače 2019.

Korisni linkovi
- Biogradski portal eBiograd
- eZadar portal
- Grad Biograd
- Grad Zadar
- Gradska knjižnica Zadar
- Hrvatsko knjižničarsko društvo
- Portal narodnih knjižnica Hrvatske
- Radio BnM
- Zavičajni muzej Biograd
- Znanstvena knjižnica Zadar
Šetalište kneza Branimira 52
23210 Biograd na Moru
tel: 023 386 487
fax: 023 386 487
e-mail: gkbnm@zd.t-com.hr

NAJČITANIJE
GALA-DALI

Gala je Ruskinja koja je s osamnaest godina, zbog bolesti pluća, morala na liječenje u švicarski sanatorij Clavadel. Tu upoznaje svoga budućeg supruga, francuskog književnika Paula Eluarda. Iako tada vrlo mladi, njihova ljubav je od prvog časa bilo vrlo intenzivna i jaka. Razdvojenost koja je nastupila nakon njihovog izlaska iz sanatorija, pa i rat, nisu ih spriječili u naumu da se vjenčaju i da Gala dođe u Pariz, nakon čega se više nikada nije vratila u rodnu Rusiju. Doba je to kada Andre Breton formira nadrealistički pokret i oko sebe okuplja istomišljenike iz svih umjetničkih krugova. Eluard je bio jedan od tih pjesnika, te i Gala ulazi u društvo nadrealista, iako je, zbog njezinih stavova i razularenog ponašanja, mnogi nisu voljeli. U ranom stadiju braka dobili su kćer za koju Gala nikada nije marila, tako da su djevojčicu odgojili otac i baka. Pred kraj svoga života napisala je oporuku kojom izričito zabranjuje da njezina kći išta naslijedi. Zahvaljujući krugovima u kojima se kreću i braku u kojem se dopuštali jedno drugome brojne ljubavnike, Gala upoznaje, tada ne baš poznatog, slikara Salvadora Dalija. Strastvena, egoistična i inteligentna, Gala u njemu prepoznaje veliki potencijal, te ostavlja supruga i odlazi s Dalijem. Živjeli su diljem Španjolske, povremeno u Parizu i u Americi, a ona je bila njegova muza, njegov izvor inspiracije, ali i čvrsta ruka koja ga je usmjeravala i vodila njihove živote, jer genijalac poput Dalija nije bio u stanju npr. plaćati račune ili pregovarati o prodaji svojih slika. Imali su mnogo toga zajedničkoga, od interesa, izrazite inteligencije, pogleda na svijet oko sebe i, posebno, na shvaćanje pojma slobode i sebe stavljanja u prvi plan. Iako, oboje su bili silno nesigurni, samo što je Gala svoje slabosti znala vješto sakrivati. Najčešće su bili dovoljni sami sebi, a druge su ljude koristili isključivo za zaradu.
Gala Dali bila je zaista iznimno posebna osoba, nadarena za pronalaženje talentiranih umjetnika koje je inspirirala i vodila čvrstom rukom prema uspjehu. Učinila bi ih potpuno emocionalno ovisnima o sebi i upravljala njima. Sebe je, kao muzu, smatrala važnijom od svojih poznatih ljubavnika. Ovim romanom autorica je uspjela oživjeti cijelu jednu epohu svjetske povijesti i zaista je užitak čitati ga.

ZVUK STAKLA

Zvuk stakla obiteljska je drama o nekoliko generacija čije sve žene dijele jednaku sudbinu, a to je sudbina zlostavljanih supruga. Radnja se romana odvija u dva vremenska razdoblja koja su ispričana kroz likove Edith i Merritt. Potonja, Merritt, glavni je glas ovoga romana i zapravo od nje i kreće sama radnja. Naime, nakon nesretne smrti supruga Cala Merritt postaje nasljednica kuće njegove bake Edith. I dalje mučena osjećajem krivnje zbog suprugove tragične smrti, Merritt odlazi iz svog doma u Maineu u neizvjesnot Beauforta u Južnoj Karolini. Stigavši u kuću suprugove bake Merritt počinje otkrivati Calovu prošlost i obitelj o kojoj on nikada nije govorio. Uza sve s čime se mora nositi, tajni i saznanja da je suprug imao brata, upoznaje i drugu suprugu svoga pokojnog oca Loralee i polubrata Owena. Loralee dolazi na Merrittina vrata s namjerom da se nastani u istoj kući, pod izlikom da je htjela da njezin sin upozna sestru. Prava istina o razlogu njezina dolaska otkriva se tek kasnije u romanu.
Drugi vremenski okvir ovoga romana odvija se u razdoblju od četrdesetak godina, a započinje 1955. i zrakoplovnom nesrećom kada je zrakoplov s 48 ljudi eksplodirao iznad Beauforta. Nakon nesreće Edith u svome dvorištu pronalazi aktovku jednoga od putnika i pismo koje sadrži podatke i tajne koje je Edith strogo čuvala. Kroz njezin glas ispričana je priča o njezinome suprugu koji je bio nasilan, njihovome sinu koji se na jednak način odnosio prema svojoj supruzi, te o njezinim unucima od kojih je jedan Merrittin pokojni suprug. Sve se te priče na koncu romana savršeno nadopunjuju i čine cjelovitu sliku obiteljskih tajni, tragedija i borbe žena protiv nasilja.
Zvuk stakla je predivan obiteljski roman koji iz stranice u stranicu otvara nove vidike i kompletira savršen portret jedne obitelji prepune tajni, sukoba i neizmjerne ljubavi.

KAO SESTRE

Četiri prijateljice – Mackenzie, Janine, Lily i Aurora – veže prijateljstvo još od školskih klupa, a sada imaju preko četrdeset godina. Svako ljeto provode u ljetnikovcu u Albany Beachu, te vode dnevnik. Ove je godine situacija drugačija jer su suočene s Mackenzienom bolešću. Naime, ona boluje od raka štitnjače koji je u terminalnoj fazi i ne preostaje joj još mnogo vremena. Prijateljice se suočavaju s mogućnošću gubitka jedne od njih i, naravno, svaka se s time pokušava boriti na svoj način. Ovo ljeto možda je posljednje koje će provesti zajedno, stoga ga odlučuju iskoristiti najbolje što mogu. Njihovo prijateljstvo s godinama je samo jačalo, tako da su postale gotovo sestre, a tajna koja ih povezuje otkad su imale 14 godina učvrstila je spone između njih. „Tko bi rekao da će naše prijateljstvo nadživjeti srednju školu, fakultet, bivše muževe i bivše dečke, bivše djevojke, buntovnu djecu? Toliko smo različite, a tako si dobro odgovaramo. Jedna drugu nadopunjujemo. One me čine boljom osobom.“ Danas svaka od njih živi svoj život, nosi se sa svojim problemima i kroz priču zapravo saznajemo kakve živote vode, znajući da uvijek mogu računati jedne na drugu. Mackenzie se osim s bolešću, bori i s odgojem svojih kćeri tinejdžerica s bivšim suprugom; Lily je u drugom braku i silno želi postati majkom; Aurora je svjetski poznata i priznata umjetnica koja ima mnogo novca, ali nema svoj stan, nego i dalje luta svijetom; a Lily je policajka koja se našla u središtu tužbe nakon propale veze. Jedna drugoj pružaju utjehu i razgovor, iako se ponekad i ne slažu u svim pitanjima i razmišljanjima.
Roman je pisan u obliku dnevnika u kojem svako poglavlje piše jedna od prijateljica. Događaji se nižu jedan za drugim, kako se ljeto bliži kraju, te nas vode do preokreta kakav nitko ne očekuje, čineći ovo djelo još upečatljivijim. Autorica piše o ozbiljnim temama koje će čitatelja rasplakati, ali i nasmijati, i potaknuti na razmišljanje o neraskidivim sponama prijateljstva.

© 2010.-2014. GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU / dizajn i razvoj: KALELARGA.NET