Gradska knjižnica Biograd na moru

 

         

"Čovjek najviše nauči u druženju s mudrim ljudima i čitanjem..."

 

O NAMA USLUGE KNJIŽNICA FOTOGALERIJE ZAKONSKI PROPISI ONLINE KATALOG
DOGAĐANJA

18. listopada,

JASEN BOKO - LATINSKOM AMERIKOM UZVODNO

Nagrađivani dramaturg, putopisac i biograf Jasen Boko u svojoj novoj knjizi "Latinskom Amerikom uzvodno : Za Che Guevarom od Patagonije do Kube" bavi se ikonom lijevih pokreta, gerilcem i revolucionarom – Che Guevarom. U četiri je mjeseca autor proputovao 50.000 kilometara i promijenio više od 200 prijevoznih sredstava kako bi posjetio sva ključna mjesta života legendarnog ali i kontroverznog Chea.

PETAK 18. LISTOPADA 2019.

U 18 SATI

OBAVIJESTI

03. rujna,

Novost u našoj knjižnici!

Povećali smo broj knjiga koji možete posuditi odjednom. Od sada Vam nudimo mogućnost čitanja 5 knjiga umjesto dosadašnjih 4! I dalje možete nadoplatiti za dodatne dvije knjige.

Uživajte u još više dobrih knjiga!

Korisni linkovi
- Biogradski portal eBiograd
- eZadar portal
- Grad Biograd
- Grad Zadar
- Gradska knjižnica Zadar
- Hrvatsko knjižničarsko društvo
- Portal narodnih knjižnica Hrvatske
- Radio BnM
- Zavičajni muzej Biograd
- Znanstvena knjižnica Zadar
Šetalište kneza Branimira 52
23210 Biograd na Moru
tel: 023 386 487
fax: 023 386 487
e-mail: gkbnm@zd.t-com.hr

PREPORUČUJEMO

Pripovijest o Wu Mei temelji se na povijesnoj ličnosti, jedinoj ženskoj vladarici u Kini, poznatoj kao Carica Wu koja je vladala u sedmom stoljeću. Svi muški likovi u romanu, izuzev eunuha, stvarne su povijesne ličnosti, kao i dosta ženskih likova. Prvi dio serijala obuhvaća razdoblje od 17 godina (od 631. do 648.) i doba vladavine dinastije Tang. Mei je kao djevojčica od trinaest godina odvedena od majke kako bi živjela u carskoj palači. Hijerarhija žena u palači bila je strogo određena i Mei je morala izboriti svoje mjesto kako bi je Car uopće primijetio. Nakon što je ostala bez oca, s majkom i sestrama protjerana je iz svoga doma i jedini spas svoje obitelji Mei vidi upravo u Caru kojem se mora što više približiti, kako bi pomogao njezinoj majci, za koju Mei više ni ne zna je li uopće živa. Živeći okružena brojnim djevojkama koje su dovedene u palaču da bi radile na tkanju, bile priležnice Caru, brinule o dvoru, okružena je spletkama i mnogim neprijateljicama s kojima se svakodnevno mora boriti. Mei se ističe svojom inteligencijom, jer je otac u njoj od malih nogu vidio potencijalnu dvorkinju, pa ju je učio kaligrafiju, čitati i proučavati najvažnija djela kineskih autora. Vodeći se Sun Tzuovim Umijećem ratovanja Mei u gotovo svakoj prilici uspijeva pronaći pravi odgovor i znati kako neprijatelj razmišlja. Život na dvoru iznimno je kompliciran i svaki dan bilo kojoj djevojci može biti i posljednji, jer je Car sklon hirovitim odlukama i često brutalan: „A mi nismo mogle ništa poduzeti jer smo bile samo hir u njegovoj glavi, izmišljotina u njegovoj postelji, dodatak uz njegov jastuk i ništa više. Bile smo niti za njegov zanos, ali nikada tkanje njegove sreće.“ Iako često na rubu incidenata, Mei nekako uvijek pronalazi način da ne bude kažnjena i preživljava zahvaljujući svojoj pronicljivosti, inteligenciji i istini kojom se vodi kao ključnom idejom. Mjesec u palači tek je prvi dio serijala o carici Wu i s nestrpljenjem čekamo prijevode ostalih dijelova koji će nas odvesti u davnu Kinu otkrivajući razmišljanja, vjerovanja, političku situaciju i odnose na dvoru.

© 2010.-2014. GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU / dizajn i razvoj: KALELARGA.NET