Gradska knjižnica Biograd na moru

 

         

"Čovjek najviše nauči u druženju s mudrim ljudima i čitanjem..."

 

O NAMA USLUGE KNJIŽNICA FOTOGALERIJE ZAKONSKI PROPISI ONLINE KATALOG
DOGAĐANJA

25. travnja,

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje Gradska knjižnica i Park prirode Vransko jezero pozivaju vas na multimedijalna predavanja:

Utjecaj suše i zaslanjenja na Vransko jezero - Maja Ćuže Denona

Staništa kao dom, zakon, odmorište... - Maja Bjelić

Riba ribi grize rep u Parku prirode Vransko jezero - Norma Fressel

Vransko jezero: voda koja znači život za ptice - Ivana Ribić

ČETVRTAK 25. TRAVNJA 2019. U 18 SATI

OBAVIJESTI

20. travnja,

OBAVIJEST O RADNOM VREMENU

Obavještavamo korisnike da će Knjižnica u subotu 20. ožujka 2019. raditi od 8 do 11 sati.

U ponedjeljak 22. travnja 2019. Knjižnica neće raditi.

Ugodne blagdane žele Vam djelatnici Gradske knjižnice!

 

Korisni linkovi
- Biogradski portal eBiograd
- eZadar portal
- Grad Biograd
- Grad Zadar
- Gradska knjižnica Zadar
- Hrvatsko knjižničarsko društvo
- Portal narodnih knjižnica Hrvatske
- Radio BnM
- Zavičajni muzej Biograd
- Znanstvena knjižnica Zadar
Šetalište kneza Branimira 52
23210 Biograd na Moru
tel: 023 386 487
fax: 023 386 487
e-mail: gkbnm@zd.t-com.hr

PREPORUČUJEMO

Kraj samoće je priča o Julesu kojeg upoznajemo kao dječaka. Jules ima jednu čvrstu točku u svome životu – tugu. Najmlađi od troje djece Jules je dosta vezan uz starijeg brata Martya i sestru Liz. Nakon što im roditelji poginu u prometnoj nesreći, svi troje odlaze živjeti u internat, ali u njegovim odvojenim dijelovima. „Dotada sam živio zaštićenim životom, no očito su postojale nevidljive snage i struje koje u tren oka mogu sve promijeniti. Činilo se da postoje obitelji zaštićene od zle kobi i obitelji koje privlače nesreću, a te sam se noći pitao je li i moja među njima.“ Njihov nekada idiličan odnos postupno se tali pod pritiskom puberteta, ovisnosti i društvenih odnosa. Kako to često biva, životni im putevi odlaze u različitim smjerovima. Svatko je na svojoj strani, a Jules cijelo vrijeme teži pronalasku sreće i osjećaja svrhovitosti postojanja. Otac mu je jednom prilikom rekao da je najvažnija stvar u životu naći pravoga prijatelja, te Jules u internatu upoznaje djevojku Alvu s kojom stvara snažan odnos čije će spone ostati trajno neraskidive. Godine će proći, a upravo kada se Jules nađe zastrašujuće blizu ispunjenja, sudbina će ponovno uzeti stvari u svoje ruke. Jules se često pita jesu li događaji iz djetinjstva predodredili njegov daljnji život, je li to bila sjetva čije će plodove tek nekada mnogo kasnije žeti, jer „teško je djetinjstvo poput nevidljiva neprijatelja – nikada ne znaš kada će te zaskočiti.“
Pokušavajući odgovoriti na neka egzistencijalna pitanja, pitanje sreće i nesreće, sudbine, Jules kroz život prolazi ne stvarajući ni s kime čvrste odnose, osim s Alvom. Njihovo prijateljstvo mnogo mu je značilo i nikada ga neće moći zaboraviti. Boji se ostvariti sreću, ljubav i povezanost iz straha da sve to ne izgubi. Često se pita je li život igra nultog zbroja, igra udjela dobroga i lošega u nečijem životu. Nakon svih nesreća u životu, ipak u konačnici dolazi do zaključka: „a tek sam kasno shvatio da sam, zapravo, jedino ja graditelj svoje egzistencije“.

© 2010.-2014. GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU / dizajn i razvoj: KALELARGA.NET