Gradska knjižnica Biograd na moru

 

         

"Čovjek najviše nauči u druženju s mudrim ljudima i čitanjem..."

 

O NAMA USLUGE KNJIŽNICA FOTOGALERIJE ZAKONSKI PROPISI ONLINE KATALOG
DOGAĐANJA

18. listopada,

JASEN BOKO - LATINSKOM AMERIKOM UZVODNO

Nagrađivani dramaturg, putopisac i biograf Jasen Boko u svojoj novoj knjizi "Latinskom Amerikom uzvodno : Za Che Guevarom od Patagonije do Kube" bavi se ikonom lijevih pokreta, gerilcem i revolucionarom – Che Guevarom. U četiri je mjeseca autor proputovao 50.000 kilometara i promijenio više od 200 prijevoznih sredstava kako bi posjetio sva ključna mjesta života legendarnog ali i kontroverznog Chea.

PETAK 18. LISTOPADA 2019.

U 18 SATI

OBAVIJESTI

03. rujna,

Novost u našoj knjižnici!

Povećali smo broj knjiga koji možete posuditi odjednom. Od sada Vam nudimo mogućnost čitanja 5 knjiga umjesto dosadašnjih 4! I dalje možete nadoplatiti za dodatne dvije knjige.

Uživajte u još više dobrih knjiga!

Korisni linkovi
- Biogradski portal eBiograd
- eZadar portal
- Grad Biograd
- Grad Zadar
- Gradska knjižnica Zadar
- Hrvatsko knjižničarsko društvo
- Portal narodnih knjižnica Hrvatske
- Radio BnM
- Zavičajni muzej Biograd
- Znanstvena knjižnica Zadar
Šetalište kneza Branimira 52
23210 Biograd na Moru
tel: 023 386 487
fax: 023 386 487
e-mail: gkbnm@zd.t-com.hr

PREPORUČUJEMO

U ovome romanu autor se koristi glasovima 21 protagonista i na taj način sklapa razlomljenu sliku zajednice u šoku zbog ekonomske krize koja uništava živote stanovnika ruralnog irskog gradića. Lokalna građevinska tvrtka, koja je donedavno bila pokretač prosperiteta, propala je zbog recesije, a njezin korumpirani direktor pobjegao je i ostavio na cjedilu svoje financijski uništene radnike. Svaki iz šarene palete Ryanovih likova na svoj je način zatečen i uzdrman nakon što se našao suočen s neizvjesnošću u vezi s vlastitim mjestom u drastično izmijenjenom svijetu. Različite su teme kojih se autor dotakao kroz prikaze svojih likova: brakovi, izvanbračna djeca, poslovi (traženje, gubljenje, snalaženje), obiteljski odnosi, odrastanje, homoseksualizma, duševne bolesti… Svaki od protagonista nosi se s vlastitim brigama i problemima u Irskoj shrvanoj ekonomskom krizom, koja je daleko od Irske danas koja, u našim očima, izgleda kao obećana zemlja. U romanu zapravo možemo prepoznati niz segmenata s kojima se još i danas suočava Hrvatska, npr.: „Dakle, odlazim u Australiju u kontekstu teške recesije i stoga nisam ni bitanga ni zgubidan nego tragična figura, moderno utjelovljenje siromašnog napoličara kojeg je pogodila glad, kojeg je s posjeda izbacio lihvar, napoličara koji je prisiljen birati između broda očaja i groba.“ Čitajući roman ne možete ne zapitati se kako je, u samo nekoliko godina, od države na rubu, Irska postala ono što danas predstavlja.
Dojmljivost Ryanovog pisanja je u jednostavnosti i pristupačnosti kojom opisuje teške životne situacije, odzvanjajući bogato i istinito, smiješno i tragično, banalno i osebujno, a opet značajno utječući na čitatelja koji uživa čitati njegova djela, jer se apsolutno može poistovjetiti s njegovim karakterima.

© 2010.-2014. GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU / dizajn i razvoj: KALELARGA.NET