Gradska knjižnica Biograd na moru

 

         

"Čovjek najviše nauči u druženju s mudrim ljudima i čitanjem..."

 

O NAMA USLUGE KNJIŽNICA FOTOGALERIJE ZAKONSKI PROPISI ONLINE KATALOG
DOGAĐANJA

26. listopada,

GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU POZIVA VAS NA

MULTIMEDIJALNO PUTOPISNO PREDAVANJE GORANA BLAŽEVIĆA

SOLIDARITY WALK 4 KM/H: 3300 km po izbjegličkoj ruti

Krajem 2016. godine Goran Blažević je krenuo na put tijekom kojeg je hodao od Petre u Jordanu do rodnog Umaga, noseći poruku mira i solidarnosti. Iskustva sa svog petomjesečnog hodanja pretočio je u knjigu pod nazivom „Svilim.“ Prehodao je Jordan, Palestinu, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku s namjerom da prati puteve po kojima su se kretale izbjeglice iz Sirije i Iraka.

Četvrtak 26. listopada 2017. u 18 sati

Radujemo se Vašem dolasku!

OBAVIJESTI

01. studenog,

Gradska knjižnica Biograd na Moru neće raditi u srijedu 1. studenoga 2017.

Korisni linkovi
- Biogradski portal eBiograd
- eZadar portal
- Grad Biograd
- Grad Zadar
- Gradska knjižnica Zadar
- Hrvatsko knjižničarsko društvo
- Portal narodnih knjižnica Hrvatske
- Radio BnM
- Zavičajni muzej Biograd
- Znanstvena knjižnica Zadar
Šetalište kneza Branimira 52
23210 Biograd na Moru
tel: 023 386 487
fax: 023 386 487
e-mail: gkbnm@zd.t-com.hr

PREPORUČUJEMO

Ana Mladić početkom rata bila je mlada studentica medicine koja je sanjala kako će ostvariti očev san i postati cijenjena kirurginja. Odrastajući uz oca koji joj je uvijek predstavljao autoritet i kojega je iznimno cijenila, bila je uvijek uvjerena kako njezin otac radi ispravnu stvar kada ratuje u Bosni i ubija Muslimane. Očeve odluke Ana nikada nije dovodila u pitanje. Međutim, kada na studentskom putovanju u Moskvu otkrije zastrašujuće stvari o Ratku Mladiću, o politici koju provode on, Karadžić i Milošević, Ana postaje duboko razočarana. Shvaća da je svi njezini prijatelji izbjegavaju i zapravo mrze zato što nosi prezime Mladić i da će križ očevih postupaka zauvijek obilježiti njezin život, gdje god da otišla i što god da radila. „Imala je dojam da je sa svih strana okružena prljavštinom; više nije znala što je dobro ili loše, komu da vjeruje, kako da se ponaša. Hiniti da ne zna, da se ništa ne događa, postupati kao njezina majka i brat, koji su obožavali muža i oca bez ikakvih pitanja i prepuštali se pokorno, poslušno dnevnim rutinama, održavanju kuće čistom i dobro opskrbljenom, učenju informatike, šetnji s djevojkom, nesvjesni onoga što se događa tamo daleko, s druge strane Drine? Bila je kći svojeg oca: nije mogla.“ Jedino rješenje koje je pronašla bilo je samoubojstvo. Iako je njezin otac bio zastrašujuć čovjek, imao je samo jednu slabost: Anu. Nakon njezine smrti Mladić je napravio strahovit pokolj u Srebrenici, za kojega možemo samo nagađati da je djelomično povezan s tragičnim događajima u obitelji.
Ispreplićući dokumentarno i fikcionalno, autorica kroz bremenit okvir povijesno – političkih zbivanja na području bivše Jugoslavije nastoji rasvijetliti jednu obiteljsku i osobnu dramu, sagledavajući zbivanja s posve objektivnog stajališta, kritizirajući sve strane uključene u besmisleni rat koji je ostavio posljedice na sve države i njihove stanovnike.

© 2010.-2014. GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU / dizajn i razvoj: KALELARGA.NET