Gradska knjižnica Biograd na moru

 

         

"Čovjek najviše nauči u druženju s mudrim ljudima i čitanjem..."

 

O NAMA USLUGE KNJIŽNICA FOTOGALERIJE ZAKONSKI PROPISI ONLINE KATALOG
DOGAĐANJA

09. svibnja,

GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU VAS POZIVA NA PREDAVANJE
 

IFA – mudrost i znanje o životu predavačice Mateje Akengen Tomšić

IFA  je drevna afrička filozofija o životu, ljudskom karakteru, predodređenosti i prirodi. Filozofija se koristi velikom riznicom znanja i mudrosti koju možemo iskoristiti da nam život bude bolji i sadržajniji.

SRIJEDA 9. 5. 2018. u 18.30 SATI

OBAVIJESTI

02. travnja,

OBAVIJEST O RADNOM VREMENU

U subotu 31. ožujka 2018. Gradska knjižnica će raditi od 8 do 11 sati.

Gradska knjižnica neće raditi u utorak 2. travnja 2018. godine.

Sretan Uskrs žele Vam djelatnici Gradske knjižnice!

 

Korisni linkovi
- Biogradski portal eBiograd
- eZadar portal
- Grad Biograd
- Grad Zadar
- Gradska knjižnica Zadar
- Hrvatsko knjižničarsko društvo
- Portal narodnih knjižnica Hrvatske
- Radio BnM
- Zavičajni muzej Biograd
- Znanstvena knjižnica Zadar
Šetalište kneza Branimira 52
23210 Biograd na Moru
tel: 023 386 487
fax: 023 386 487
e-mail: gkbnm@zd.t-com.hr

PREPORUČUJEMO

Roman Maštarije od pijeska priča je o državi koja se svakodnevno suočava s borbama među rasama i priča o ženama koje su nekako uvijek bile u sjeni muškaraca (bilo supruga, oca, braće), ali koje imaju snage i hrabrosti stati ispred svih i boriti se za svoja prava. Glavna junakinja ove priče je Kristien, 34-ogodišnjakinja koja se nakon više godina života u Londonu vraća u Južnoafričku Republiku jer joj je baka na samrti. Iako nije bila prisutna kada su joj roditelji umrli, poziv bake da se vrati nije mogla nikako odbiti. Njihova povezanost osjećala se od Kristienina rođenja, a i ime je dobila po svojoj baki. Vrativši se kući, Kristien se suočava s prošlošću, sadašnjošću i budućnosti koju nose novi demokratski izbori i pobjeda prvog crnog predsjednika Nelsona Mandele. Prije svoje smrti baka joj je odlučila ispričati priče o raznim ženama iz njihove povijesti, te Kristien svaku večer provodi uz bakin krevet zapisujući njezine riječi. Sve legende i bajke koje joj baka priča samo su dokaz o važnosti žena kroz povijest, njihovoj snazi i borbi za djecu i više ciljeve kojima su težile. Kroz njih se otkrivaju i brojne obiteljske tajne i problemi, a slušajući sve njih Kristien se i sama suočava s vlastitim demonima, privatnim problemima i odlukom ostati u domovini ili se vratiti u London. Nakon tolikih godina provedenih u inozemstvu, Kristien ne osjeća da pripada ovdje, ali kroz bakine priče shvaća da se morala vratiti kako bi saznala odakle potječe.

Ovo je snažan roman o povijesti i budućnosti jedne države i naroda koji je godinama trpio nepravdu, ali na izborima se nazire pozitivna promjena: „Da, pomislih: ovo je ono u što želim vjerovati. Ne u neki novi politički sustav, ne u demokraciju, ideologiju, nešto tako neuvjerljivo kao što su 'pobjeda' ili 'sloboda', sve te velike parole koje tako brzo potamne, kao fotografski papir izložen svjetlu. Ne u te apstraktne pojmove, već u ovaj narod oko mene, ovdje, sada, danas, i ove žene iza mene, u sve nas koji tražimo naše izgubljene sjene. Sjena se ne nalazi naprijed, ispred nas, u toj kutiji bez mašte kojoj ćemo povjeriti naše savijene šarene listiće; ipak, bez te kutije ne možemo doći do nje.“

© 2010.-2014. GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU / dizajn i razvoj: KALELARGA.NET