Gradska knjižnica Biograd na moru

 

         

"Čovjek najviše nauči u druženju s mudrim ljudima i čitanjem..."

 

O NAMA USLUGE KNJIŽNICA FOTOGALERIJE ZAKONSKI PROPISI ONLINE KATALOG
DOGAĐANJA

07. studenog,

NIKOLA ČELAN - BAŠTINA

Pozivamo Vas na promociju knjige Nikole Čelana "Baština: kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a".
Čelan je jedan od osnivača TBF-a i klape Iskon, član nekoliko bendova, začetnik grupe Libar, novinar...

Uz autora, o knjizi će govoriti doc. dr. sc. Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.


ČETVRTAK 7. STUDENOGA 2019. U 18 SATI
 

OBAVIJESTI

01. studenog,

Poštovani korisnici,

u petak, 1.11. 2019. na blagdan Svih svetih Gradska knjižnica Biograd na Moru neće raditi.

U subotu, 2.11.2019. knjižnica će raditi po rasporedu, od 8 do 13 sati.

Korisni linkovi
- Biogradski portal eBiograd
- eZadar portal
- Grad Biograd
- Grad Zadar
- Gradska knjižnica Zadar
- Hrvatsko knjižničarsko društvo
- Portal narodnih knjižnica Hrvatske
- Radio BnM
- Zavičajni muzej Biograd
- Znanstvena knjižnica Zadar
Šetalište kneza Branimira 52
23210 Biograd na Moru
tel: 023 386 487
fax: 023 386 487
e-mail: gkbnm@zd.t-com.hr

NAJČITANIJE
ČERNOBILSKA MOLITVA

Černobilska molitva prikuplja svakodnevnicu osjećaja, misli, riječi, pokušava uhvatiti svakodnevnicu duše. Život običnog dana običnih ljudi. Ali na tom prostoru je sve neobično: i događaj i ljudi kada su naseljavali novi prostor. Černobil za njih nije metafora, nije simbol, to je njihov dom.

Neposredno nakon katastrofe, sama autorica nije imala riječi kojima bi ju opisala, sad kad je i njen život postao dio događaja. Slijepili su se u jedno, ne možeš se odmaknuti. Ime njene male zemlje, izgubljene u Europi, za koju svijet ranije gotovo da i nije čuo, zazvučalo je na svim jezicima, ona se pretvorila u đavolji černobilski laboratorij, a Bjelorusi su postali narod Černobila. Moglo se i brzo napisati knjigu kakve su se tada pojavljivale jedna za drugom - što se dogodilo te noći na elektrani, tko je kriv, kako su skrivali katastrofu od svijeta i vlastitoga naroda, koliko je tona pijeska i betona bilo potrebno za izgradnju sarkofaga iznad reaktora koji diše smrću, ali nešto ju je zaustavljalo. Onaj osjećaj tajne koji se naglo ustanio u svima oko nje, izrečen ili neizrečen iznenadni osjećaj da su dotaknuli nepoznato. Černobil je bio tajna koju još treba otkriti.

Postalo je jasno da osim komunističkih, nacionalnih i novih religijskih izazova među kojima su živjeli i preživljavali, čekaju i drugi izazovi, suroviji i totalniji.

A danas? Kijevska turistička agencija nudi turističke izlete u Černobil, razgledavanje objekta Pokrov, točnije sarkofaga izgrađenog na brzinu iznad četvrtog energetskog bloka reaktora u kojem je došlo do eksplozije, za koji vas uvjeravaju da isijava manju dozu zračenja nego li prilikom rendgenskog snimanja. Ali se ne preporučuje plivanje, konzumiranje uhvaćene divljači ili ribe, branje bobica i gljiva, pečenje na vatri, poklanjanje ženama poljskog cvijeća.

SVE ŠTO VAM NIKAD NISAM REKLA

„Lydia je mrtva. Ali oni to još ne znaju.“ Tako započinje priča ovog istančanog romana o životu jedne obitelji sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Lydia je miljenica svojih roditelja Marilyn i Jamesa Leeja. Naslijedila je majčine modre oči i očevu ugljeno crnu kosu. Roditelji su čvrsto odlučili da će Lydia ispuniti snove koje oni nisu mogli slijediti – u Marilyninu slučaju, da će njezina kći biti liječnica, a ne kućanica, a u Jamesovu da će Lydia biti omiljena u školi, djevojka bogata društvenog života i duša svake zabave.

Izjeden krivnjom, otac kreće putem koji bi mogao uništiti njegov brak. Shrvana majka odlučila je pronaći krivca, bez obzira na cijenu. Lydijin stariji brat Nathan siguran je da je Jack, loš momak iz susjedstva, na neki način umiješan u smrt njegove sestre. Najmlađa članica obitelji, Hannah, ona je koja vidi mnogo više nego što je itko svjestan i koja bi mogla biti jedina koja zna istinu o tome što se dogodilo.

Duboko dirljiva priča o obitelji, povijesti i značenju doma, Sve što vam nikad nisam rekla istodobno je napet i tankoćutan obiteljski portret koji istražuje podjele između kultura i raskole unutar obitelji, otkrivajući načine na koji se majke i kćeri, očevi i sinovi, muževi i žene cijeli život muče shvatiti jedni druge.

Knjiga koja se čita u jednom dahu, vješto napisana, a nakon što ju jednom pročitate, poželite se vratiti na prvu stranicu i iznova pročitati sve što nije bilo izrečeno, kao i izreći sve što sami niste bili u stanju.

OKRUŽENI PSIHOPATIMA

Vjerojatno ste više nego jednom upoznali takvu osobu - karizmatičnu, energičnu, uvijek ljubaznu i od pomoći drugima. Osobu koja govori baš ono što želite čuti, pa se s njom uvijek dobro osjećate. Čak i ako vas unutarnji glas upozorava da to što vam govori ne može biti istina, i dalje joj vjerujete. Ali ono što se čini predobrim da bi bilo istinito, vjerojatno i nije istina.

Thomas Erikson, znanstvenik i svjetski poznat psihološki savjetnik, naučit će vas kako psihopati iskorištavaju i manipuliraju slabostima te kako se u skladu s tipom vaše osobnosti oduprijeti njihovim manipulacijama. Naravno, nisu svi koji imaju psihopatske osobine psihopati, a nije ni svaki psihopat serijski ubojica. Ipak, psihopati su među nama i na njih možete naletjeti mnogo češće nego što biste pomislili - na poslu, u obitelji, među prijateljima. Došlo je vrijeme da naučite njihovu taktiku, jer jednom kad se odluče na napad, bit će prekasno. Nećete se stići ni okrenuti, a oni će s vama već učiniti što god požele.

Erikson je popularan pisac knjiga iz psihologije, bihevioristički i komunikacijski stručnjak, predavač, rukovodstveni trener i pisac krimića. Vodi konzultantsku tvrtku s naglaskom na mijenjanju ponašanja u različitim vrstama organizacija te svake godine obučava brojne izvršne direktore iz poslovnog svijeta.

Njegova prva knjiga iz popularne komunikacijske psihologije Okruženi idiotima u Švedskoj je prodana u više od 900 000 primjeraka, a zajedno s dva nova naslova, Okruženi psihopatima i Okruženi lošim šefovima, prodao je ukupno više od 1 500 000 knjiga. Knjige su mu prevedene na više od 40 svjetskih jezika.

© 2010.-2014. GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU / dizajn i razvoj: KALELARGA.NET